Activitats i projectes

Activitats

A banda de la trobada setmanal dels dijous, on els socis i sòcies duen a terme el seus projectes, des de La Llar de la Recerca creiem que és imprescindible combinar aquesta activitat amb actes divulgatius i culturals. En aquesta línia, el juliol de 2021 vam encetar els Col·loquis a la fresca i, des de llavors, hem organitzat una vetlla d’estels, un espectacle de dansa contemporània, un concert de música a càrrec d’un grup juvenil penedesenc, entre d'altres, i també som una de les seus del Festival En Veu Alta.

Destaca la nostra participació a la Fira UPF Solidària, de la Universitat Pompeu Fabra, i el fet de ser un agent cultural del programa comarcal Penedès Cultura. Podeu trobar més informació a l’apartat Notícies.

Projectes

Des que La Llar de la Recerca va entrar en funcionament, s’han anat desenvolupant diferents projectes en funció dels interessos dels socis i les sòcies. Us n’oferim un tast a continuació!

Edició genètica amb CRISPR-CAS9 

Arran de l’èxit del Treball de Recerca d’una sòcia que tractava obre l’obtenció de llevats fluorescents mitjançant les tècniques d’edició genètica amb CRISPR-CAS9, guanyador d’un dels Premis de Recerca Jove de l’edició 2021, es va donar continuïtat a la iniciativa amb una segona recerca que ha culminat amb l’obtenció d’escumós fluorescent, que també ha estat premiada per la Universitat de Barcelona (UB). 

Influència de la música en el son

A partir de la pregunta recurrent sobre els efectes positius o negatius d'adormir-se escoltant música o la ràdio, aquesta recerca va reflectir de forma empírica, mitjançant encefalogrames, com reacciona el cervell durant les diferents fases del son en funció del brunzit al qual és sotmès. El treball ha estat premiat per la Facultat de Medicina i Ciències de la salut de la Universitat de Barcelona (UB).

Obtenció d’aparells intel·ligents

Després d’haver reparat una vella estufa de cultiu i una antiga gelera, s’han introduït els canvis pertinents en el seu circuit electrònic per a aconseguir que siguin intel·ligents, és a dir, que es puguin controlar de manera remota a través d’Internet. Ara, aquests aparells formen part del laboratori, fet que permet regular les condicions dels experiments de mitjana o llarga durada a distància.

Anàlisi de l’aigua de Torrelles de Foix

En el marc del Projecte Rius, impulsat per l’Associació Hàbitat, s’han recollit mostres d’aigua de la riera de Pontons al seu pas per Torrelles de Foix, que s’ha analitzat al laboratori de La Llar. Igualment, també s’han observat al microscopi organismes aquàtics com les dàfnies o els capgrossos.

Detecció de serotonina en sang

Complint amb els criteris ètics i de consentiment, es va elaborar un estudi de l’impacte en la secreció de serotonina després d’ingerir plàtan i xocolata. El procediment es basava en el tractament de les diferents mostres de sang, extretes en funció d’una planificació prèvia, per tal d’observar les corbes d’emissió en un espectrofotòmetre de fluorescència.

La realitat dels antibiòtics naturals

 A la nostra societat, la resistència als antibiòtics sintètics és un problema creixent. En base a aquesta premisa, es van sotmetre diferents cultius bacterians als anomenats “antibiòtics naturals” amb l’objectiu d’esbrinar si realment tenen el pretès efecte nociu pels organismes en qüestió.

Reg automàtic per l’olivera

En una zona de secà com l’Alt Penedès, s’ha construït un sistema que, a través d’una mini estació meteorològica, detecta l’estat de la terra i la probabilitat  i quan l’olivera necessita aigua per tal de subministrar-li. Una manera d’afavorir l’estalvi d’aigua i de millorar la productivitat, perquè la planta rebrà aigua en el moment en què en necessiti.

L'hort ecològic

 En col·laboració amb l’empresa torrellenca Làctics Foix, hem aixecat un hort en una cantonada del jardí del nostre local, amb l’objectiu d’adquirir els coneixements bàsics per a conrear diverses hortalisses i poder acabar fent una amanida km 0!