I si poguéssim fer que les cèl·lules del càncer cerebral brilléssin per a seguir-les a temps real? Gràcies a una poderosa eina d’edició genètica anomenada CRISPR-Cas9, això ja és possible. Aquesta tecnologia també permet distingir entre diversos tipus de cèl·lules dins el tumor, la qual cosa ens ajuda a entendre perquè algunes són més agressives que d’altres, al fer visible l’invisible, la ciència ens acosta un pas més a vèncer el càncer cerebral... cèl·lula a cèl·lula.
Aquest dissabte 12 d'abril la Niuska Álvarez vindrà a fer un col·loqui sobre la seva tesi doctoral, on utilitza tècniques innovadores com el CRISPR-Cas9 per a lluitar contra el glioblastoma, un dels tumors cerebrals més agressius i difícils de tractar.
Us hi esperem!
Demà a les 12h us recordem que tindrà lloc a l'Espai Jove La Nau el col·loqui "Biodiversitat oculta: més enllà de lleons i zebres", a càrrec del vilafranquí Víctor Lecegui.
Us convidem a venir i endinsar-vos en el camp de la biologia des de les innovadores tècniques de metacoding!
Us informem que, d'acord amb el que disposen les bases de la 3a edició dels premis als millors treballs de recerca de Batxillerat (TRECs) de l'Alt Penedès que coorganitzem amb el servei d'Ensenyament del Consell Comarcal, aquesta setmana els membres del jurat han finalitzat la primera fase de revisió i puntuació dels treballs. Entre aquestes valoracions, s'hi troben les dels dos membres designats per La Llar. Des d'aquí, volem felicitar a tots els estudiants que han presentat el seu treball perquè, independentment de l'opinió del jurat, han realitzat una feinada excel·lent. El veredicte definitiu dels projectes guanyadors es farà públic abans de l'estiu.
Aquest dissabte 22 de març us portem un nou col·loqui a càrrec del vilafranquí Víctor Lecegui titulat ”Biodiversitat oculta: més enllà de lleons i zebres”. Es durà a terme a l'Espai Jove La Nau a les 12h.
Parlarà sobre la seva trajectòria professional i la tesi doctoral en què treballa actualment. En ella utilitza tècniques moleculars de metacoding, entre d’altres, per a estudiar la biodiversitat en molleres d’alta muntanya.
Animeu-vos a venir i descobrir com un penedesenc està contribuint en recerca puntera!
El passat 8 de març, l’equip guanyador del Recercàrium, Vinateries Penedès, va assistir a l’Exporecerca Jove. A més, van guanyar dos guardons: el Premi Cultura científica de l'Observatori Faura i una menció extraordinària de l'organització.
El projecte ha estat desenvolupat per les alumnes de 4t d'ESO del Vedruna Vilafranca Paula Andrés, Berta Blanco, Irene Castro i Mariona Torras, i ha comptat amb un assessorament intensiu de La Llar per preparar l'Exporecerca. Des del servei de Turisme de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès també els han facilitat dades i informacions molt valuoses. Una mostra més de com el treball en xarxa des del Pendès i pel Penedès té els seus resultats.
Mira el vídeo penjat a Instagram per a saber més sobre aquesta fira internacional i la representació penedesenca!
Recordeu que demà a les 17.30h tindrà lloc el taller "Oratòria i debat: l'eina de la paraula". Creiem que és una molt bona oportunitat perquè tothom pugui millorar les seves habilitats comunicatives, perquè recordeu que amb tenir una idea no és suficient: cal saber comunicar-la!
Si algú desitja no assistir al taller o vol prioritzar continuar endavant amb el seu projecte, la trobada setmanal dels dijous es manté en el seu horari habitual.
Aquesta tarda alguns socis de La Llar han visitat la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB). Els han ensenyat diversos laboratoris de física quàntica on s'investiga sobre fenòmens com l'antibunching i l'entrellaçament quàntic.
Moltes gràcies a tot l'equip per rebre’ns, en especial al professor Martí Duocastella per les seves completes explicacions. Us agraïm aquesta magnífica oportunitat!
El proper dijous 13 de març a les 17:30 h, La Llar oferirà un taller sobre oratòria i debat impartit per Eulàlia Solé Tomàs, politòloga; treballa a la UPF, on és professora d’oratòria i discurs polítics des de fa més de 8 anys, i també col·labora en mitjans de comunicació com RAC1 i TV3.
Què deia Aristòtil sobre les tècniques de persuasió? De quina manera impacten la comunicació no verbal i paraverbal en els nostres discursos? Com utilitzar el “framing” a l’hora de plantejar un argument? Vine a aquesta sessió teòrica i pràctica sobre l’art de l’oratòria, en un món on tenir una idea no és suficient: cal saber comunicar-la.
Us esperem el proper dijous a les 17:30 h a l'Espai Jove La Nau!
Oficina Esteller SL, una empresa que distribueix equips mèdics i de diagnosi especialitzats de DRG Diagnostics, s’ha convertit en el primer “sponsor” de La Llar! Aquesta empresa de material de laboratori ens ofereix descomptes en els seus productes per a que puguem ampliar els nostres recursos. Per exemple, estan col·laborant de manera directa amb un treball de recerca que, entre altres objectius, busca mesurar els nivells de cortisol detectables en saliva provocats per l'estrès mitjançant a un dels seus formidables kits ELISA. Moltes gràcies per contribuir a seguir fent créixer La Llar!
Si tu o la teva empresa voleu col·laborar amb nosaltres sent “sponsors”, envieu un correu a llardelarecerca@protonmail.com o deixeu un missatge al formulari i us atendrem de seguida.
Un any més, tornen els premis comarcals de treballs de recerca de Batxillerat de la comarca Alt Penedès, coimpulsat per l'Associació Juvenil La Llar de La Recerca i el Consell Comarcal! Al certamen, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, hi poden participar els alumnes de 2n de Batxillerat empadronats a la comarca i escolaritzats als centres educatius de l’Alt Penedès que hagin realitzat el treball de recerca corresponent al curs acadèmic 2024-2025. El termini està obert des del 17 de febrer fins al 14 de març, ambdós inclosos. Cada centre pot presentar un treball per modalitat (científica, tecnològica, social, humanística i artística), que competeixen per un premi de fins a 600€ per modalitat. La presentació dels treballs l’han de fer els centres de manera telemàtica a través d’aquest enllaç (apartat “Premi Treball de Recerca”). La nostra entitat ha designat a dos membres de la Junta Directiva perquè exerceixin de vocals amb veu i vot del jurat, tal i com contemplen les bases. Sort a tots els estudiants de la comarca!
Ahir vam celebrar la final del Recercàrium a l’Espai Jove La Nau. Els 5 equips finalistes van presentar els seus projectes i seguidament el jurat va fer la seva deliberació, una tasca difícil per la qualitat de tots els treballs!
El primer premi va ser concedit a "Vinateries Penedès" i també es va donar un accèssit a "Projecte SIAJ". Vinateries Penedès tindrà l’oportunitat de participar a l’Exporecerca Jove els dies 5, 6, 7 i 8 de març, on faran tallers, assistiran a conferències i tornaran a presentar el seu projecte.
Moltes gràcies a tots els participants, al jurat i a tots els que hi vau assistir.
Aquest dissabte a les 11h començarà a l'Espai Jove La Nau (emplaçament que alberga la delegació principal de La Llar a Vilafranca) la final de la primera edició del Recercàrium, la jornada jove d'innovació del Penedès organitzada per la nostra associació. Al llarg d'aquestes setmanes el jurat, format pel president i la secretària d'aquesta entitat, el codirector de l'Exporecerca Jove d'aquest any i una pendesenca guanyadora d'un dels premis d'aquesta fira la darrera edició, ha visionat i valorat els vídeos, que tenen un 30% del pes total. Els 5 grups finalistes es disputaran d'aquí a menys de 48h una plaça per participar a l'Exporecerca, havent de presentar una idea innovadora que també destaqui per la bona comunicació oral de l'equip. Recordeu que l'acte és obert a tothom. Molta sort als participants!
Aquest dimarts 11 de febrer vam sortir al programa "Quedem al Vinseum" de Penedès Televisió, explicant el que és la nostra associació: una entitat autogestionada per joves dedicada a apropar la ciència i la tecnologia al Penedès. Moltes gràcies per l'oportunitat!
Us deixem aquí l'enllaç al programa.
Coincidint amb el dia de la dona i la nena a la ciència, des de La Llar volem aprofitar per a reivindicar el paper de científiques i tecnòlogues al llarg de la història, que sovint ha passat desapercebut. Avui més que mai, ens agradaria posar en valor els projectes duts a terme per les nostres sòcies i subratllar la importància de tenir referents femenins en l'àmbit STEAM, com les nostres mentores. Al nostre perfil d'Instagram hi trobareu una publicació que explica breument el vincle entre l'origen de la paraula "científic/a" (scientist, en anglès) i Mary Sommerville. Podeu recuperar-lo aquí.
Ahir, dimarts 21 de gener, vam ser a l'Escorxador amb els estudiants de 1r de Batxillerat de l'IES Milà i Fontanals, que ja comencen a perfilar el seu treball de recerca (TREC), per impartir-los un taller justament sobre aquest projecte curricular autònom i de llarga durada. Després d'escoltar i reflexionar sobre les seves primeres opinions, vam donar-los consells sobre com triar el tema (una decisió crucial), com començar, com realitzar el cos del treball (tant la part teòrica com la pràctica) i com extreure unes conclusions adients, abans d'acabar amb un recull de consells generals. Entre aquests punts, també hi vam introduir exemples aplicats a cada un dels 3 grups que, de manera separada, va participar a la sessió: els alumnes del Batxillerat científic-tecnològic, els del social-humanístic i els de l'artístic-escènic. Finalment, hi va haver una estona per a resoldre dubtes generals i individuals. Des de La Llar, en fem una valoració més que positiva i encoratgem als estudiants a treballar al llarg d'aquests mesos: segur que sortiran uns treballs sensacionals i podeu comptar amb nosaltres, molts ànims!!
Des de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca volem desitjar a tothom un bon 2025! Des de la nostra entitat, fem una valoració sensacional de l'any que queda enrere: col·loquis, col·laboracions, actes, tallers, concursos, experiments, càpsules divulgatives… Aquest any no hem parat!
Però no hagués estat possible sense vosaltres, i per això us volem agrair que formeu part de la família de La Llar. Als nostres socis i sòcies, als mentors i mentores, col·laboradors i col·laboradores i, especialment, a l'Escola Montagut, Vedruna Vilafranca, Ajuntament de Vilafranca, Fundació Pinnae i Ajuntament de Torrelles de Foix, moltes gràcies!! Tots vosaltres ens heu ajudat a divulgar la ciència als joves del Penedès, aportant recursos i opcions per a que puguin dur a terme els seus projectes.
Aprofitem per a recordar-vos que La Llar reobrirà el proper dijous 16 de gener. Ens veiem aquest 2025!
Demà, coincidint amb el darrer dijous lectiu del 2024, serà també l'últim d'enguany. Desitgem que aprofiteu aquests dies per descansar i esperem tornar-nos a veure el 2025 amb ganes de completar els projectes en marxa i engegar-ne de nous! Ens retrobarem el dijous 16 de gener, ja que el dijous 9 l'Espai Jove La Nau estarà tancat.
Avui fa un mes, el dimecres 13 de novembre, una representació de l'equip de mentors de La Llar es va desplaçar a l'escola Vedruna Vilafranca, patrocinadora de la nostra entitat, per a dur a terme un seguit de sessions d'assessorament adaptades als alumnes de 4t d'ESO que cursen l'assignatura "Digitalització". Al llarg del matí, un total de 8 grups van presentar les idees pels seus projectes tecnològics i van rebre consell per part de la nostra delegació de com encarar-los, quines eines digitals utilitzar, quins possibles impediments es podrien trobar i maneres de superar-los. Gràcies al professorat de Vedruna Vilafranca per cedir-nos part de les hores lectives per l'activitat. Segur que sortiran propostes ben potents!
La primera edició del concurs d'innovació per a joves "Insight Penedès", organitzat per la Fundació ProPenedès, ha concedit l'accèssit de 1.000 euros destinat a la millor idea de lluita contra els efectes del canvi climàtic al projecte EmbàsDF, que ha estat creat per 6 alumnes de l’escola Vedruna Vilafranca, amb l'assessorament de La Llar de la Recerca i l’ajuda de l’ADF de Torrelles de Foix. La idea vol millorar la resposta davant els incendis forestals gràcies a l'optimització de la gestió dels recursos hídrics, la reducció de les emissions contaminants i la disminució dels temps de resposta en situacions d’emergència. Des d'aquí, volem felicitar als guanyadors i reconèixer la feina feta per l'equip de mentors al llarg d'aquests mesos. Enhorabona!
Us recordem que avui és l'últim dia per a presentar-se al Recercàrium, la jornada jove d'innovació del Penedès impulsada per La Llar! En conveni amb MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, s’ofereixen dos premis: d’una banda un possible accèssit en forma de beca per a la continuïtat d’un projecte ja iniciat, i de l’altra el guardó principal, que consisteix en “una plaça assegurada a l'Exporecerca Jove, una prestigiosa fira de recerca internacional oberta al públic celebrada des de l’any 2000 a Barcelona. Podeu presentar-vos-hi individualment o en grups de com a màxim 4 persones. Només heu de gravar un vídeo de menys d’un minut i mig en català i sense talls i adjuntar-lo a través del formulari disponible a través d'aquesta mateixa pàgina web (apartat Recercàrium). Vinga, animeu-vos!!
La setmana passada, dimecres 27 de novembre, vam ser a l'Escola Montagut, patrocinadora de la nostra entitat, per impartir un taller amb gel sec, titulat "Ciència sota zero", en el marc de les activitats programades pel centre arran de la Setmana de la Ciència. Va ser amb els alumnes de 3r d’ESO i es van tractar conceptes com la densitat, l’elasticitat, la pressió i els canvis d’estat. També hi va haver temps per a més d'una sorpresa en forma d'explosions controlades. Esperem que agradés als alumnes i, sobretot, que veiessin que la ciència és divertida i té moltes aplicacions!!
La Llar de la Recerca és una entitat que es caracteritza per ser oberta a tothom, independentment de la seva situació socioeconòmica o procedència. Per aquest motiu ens alegra anunciar que des de fa uns dies ens podeu trobar al Cercador de productes i serveis de l’ESS (Economia Social i Solidària). És una iniciativa de Coopsetània , una organització que, com nosaltres, treballa des del sentiment de pertinença a la Vegueria del Penedès. Podeu consultar la nostra fitxa aquí.
Recordeu que demà a les 10.30h tindrà lloc l'acte "Donar veu als pacients NOMA: una malaltia oblidada". Si encara us esteu rumiant de venir, no hi penseu més i animeu-vos: ens veiem demà al matí a La Nau!
Si ets soci o sòcia de la nostra entitat tenim bones notícies per a tu: per formar part de La Llar de la Recerca, podràs gaudir del teu carnet Recercat! Amb ell aconseguiràs grans descomptes en llibreries com La Cultural, revistes com la Sàpiens, “spas” com Caldea i molts més! Només has d'omplir el següent formulari per a aconseguir el teu. Convé tenir present que per a indicar-nos cal buscar el municipi on tenim la seu social, en el nostre cas Torrelles de Foix. Finalment, volem remarcar que aquesta és una iniciativa vehiculada a través de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), a la qual podem optar com a associació adherida a la Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana (CCEPC).
Aquest dissabte 30 de novembre a les 10.30h organitzem un nou acte de la mà de l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB), sota el títol “Donar veus als pacients NOMA: una malaltia oblidada”. Anirà a càrrec de Marta Ribes Agost, qui desenvolupa la seva tesi en col·laboració amb l'institut de recerca IS Global, ens ha promès que combinarà un seguit de petits tallers amb les explicacions pertinents per divulgar aquesta patologia. Us hi esperem!!
El programa matinal de Ràdio Vilafranca, Penedès en Xarxa, va obrir ahir els seus micròfons al president i a la secretària de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca, Gerard Ferret Colomer i Alba Cartró Peris, per donar a conèixer el Recercàrium, la jornada jove d'innovació del Penedès impulsada per la nostra entitat en conveni amb MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove. També va servir per a valorar molt positivament, després de més d'un any, l'impuls que ha significat per la nostra associació l'aterratge a Vilafranca. L'entrevista va anar a càrrec de la periodista Sílvia Delgado, i des de La Llar volem agrair l'oportunitat que se'ns ha donat novament de posar en valor la nostra tasca i visibilitzar iniciatives com el Recercàrium. Podeu recuperar l'entrevista aquí (a partir del minut 28). Aprofitem per animar a tothom qui vulgui a participar-hi!
Després de la presentació pública en roda de premsa del Recercàrium, la jornada jove d'innovació del Penedès impulsada per La Llar que té com a premi més llaminer la participació assegurada l'Exporecerca Jove, la premsa comarcal s'ha fet ressò de la notícia. Us deixem amb les notícies que hi han dedicat El 3 de Vuit, Penedès Televisió i La Fura.
L’Associació Juvenil La Llar de la Recerca impulsa el Recercàrium, una jornada d’innovació penedesenca que busca esdevenir un punt de trobada per a joves inquiets amb idees o projectes que abordin qualsevol àmbit del coneixement des d’una perspectiva científica o tecnològica. Segons ha explicat Gerard Ferret Colomer, president de l’entitat, “creiem que la proposta encaixa plenament amb dos dels nostres objectius principals: fomentar la recerca, la creativitat i la divulgació entre els joves i descentralitzar el coneixement, apropant-lo al territori”. A la vegada, ha apuntat que és una manera de “distingir les propostes de nois i noies de la comarca que mereixen ser reconegudes”.
En aquest sentit, la secretària de La Llar de la Recerca, Alba Cartró Peris, ha exposat que s’ofereixen dos premis: d’una banda un possible accèssit en forma de beca per a la continuïtat d’un projecte ja iniciat, i de l’altra el guardó principal, que consisteix en “una plaça assegurada a l'Exporecerca Jove, una prestigiosa fira de recerca internacional oberta al públic celebrada des de l’any 2000 a Barcelona”, fet que ha estat possible gràcies a la formalització d’un conveni amb MAGMA, l’associació que promou l’Exporecerca. Des de l’organització de la fira, Laia Xiao Planas Toro ha posat en valor “continuar sumant col·laboradors en aquesta vint-i-sisena edició”, mentre que Gerard Gascón Moliné ha apuntat que qui es proclami guanyador a Vilafranca i participi a l’Exporecerca, “no optarà a diners en metàl·lic, sinó a la possibilitat de participar en estades a centres d’investigació”.
El Recercàrium posa l’accent en la importància de saber comunicar de manera oral el projecte o idea que es presenti, independentment de si s’ha plasmat en una memòria escrita. Per aquest motiu, per participar en el concurs (individualment o en grups de com a màxim 4 membres) s’ha d’adjuntar un vídeo de menys d’un minut i mig, gravat en català i sense talls.
Pot prendre-hi part tot l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i CFGS escolaritzat als centres educatius de l’Alt Penedès que tingui un màxim de 19 anys l’abril del 2025. Les bases es poden consultar a lallardelarecerca.org (apartat Recercàrium) i la data límit per inscriure’s és el 5 de desembre.
Recentment, des de La Llar hem fet una compra transatlàntica de material de laboratori a l'empresa de bioenginyeria The Odin. El que destaca del lot és el kit per a dur a aplicar les tècniques de PCR o d'electroforesi, dos processos bàsics per a projectes científics més avançats. Ambdós permetran realitzar una gran varietat d’experiments, com la identificació de proteïnes o l’anàlisi de gens específics. Si voleu veure-ho amb més detall, us deixem amb el vídeo de l'"unboxing". Estem molt agraïts amb l’empresa nord-americana, que ens ha fet un gran descompte quan els hem explicat la nostra associació. Gràcies, The Odin!
Si tens interès en conèixer com dur a terme explosions biològiques, químiques i físiques de manera segura i controlada, només et volem recordar que demà no et pots perdre la cita amb nosaltres. Ens veiem a les 17.30h a l'Espai Jove La Nau!
Recordeu que demà a les 12.30h tindrà lloc l'acte "La segregació residencial a l’Àrea Metropolitana de Valparaíso, Xile". Si encara us esteu rumiant de venir, no hi penseu més i animeu-vos: ens veiem demà al matí a La Nau!
La Setmana de la Ciència és l'esdeveniment anual de divulgació de la ciència que se celebra a tot Europa. Des de divendres i fins al 17 de novembre, un gran nombre d'entitats i institucions d'arreu organitzen activitats amb l'objectiu de fomentar l'interès de la societat per la ciència i el coneixement. S'adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves. Uns objectius que encaixen de ple amb els de La Llar!
A banda de sumar-vos al taller "Curiositat i ciència. Explota!" que organitzem aquesta setmana, volíem aprofitar per comentar-vos que per a nosaltres la ciència és curiositat, descobriment i aprenentatge constant; una disciplina que ens ajuda a comprendre el món que ens envolta, a resoldre problemes i a millorar la vida de tothom. En definitiva, que la ciència és a tot arreu i et convidem a descobrir-la amb nosaltres!
Sota el títol "La segregació residencial a l’Àrea Metropolitana de Valparaíso, Xile", des de La Llar ens alegra poder presentar el primer col·loqui del curs impartit per un estudiant de doctorat de la Universitat de Barcelona (UB). En aquest cas, es tracta d'Andrea Muñoz Aravena, que està desenvolupant una tesi que des de la sociologia aborda les problemàtiques de l'habitatge en aquesta regió xilena. L'acte, que gira al voltant d'un tema que també preocupa a la ciutadania del nostre país, tindrà lloc el proper dissabte 9 de novembre a les 12.30h. Us hi esperem!!
Si aquest títol t'ha cridat l'atenció, vine a descobrir com es fan les explosions biològiques, químiques i físiques el proper dimarts 12 de novembre a les 17.30h a l'Espai Jove La Nau! En el marc de la Setmana de la Ciència, des de La Llar de la Recerca us convidem a descobrir aquest món fascinant d’una manera interactiva i dinàmica. Al llarg del taller s’impartirà una breu explicació introductòria que servirà per a donar pas a una part pràctica d’allò més divertida. Serà una activitat gratuïta i sense inscripció prèvia, així que si us ve de gust, animeu-vos!
Ets estudiant de 2n de Batxillerat i has de presentar el Treball de Recerca (TREC) d'aquí poc? S'acosta la data i no saps si la presentació dura massa, és entenedora o tens un bon suport digital? Si la resposta a alguna d'aquestes dues preguntes o similars és afirmativa, vine a presentar-lo a La Llar el proper dimarts 29 d'octubre a els 17.30h! Allà et donarem consells perquè milloris la teva comunicació oral i podràs escoltar les presentacions dels altres companys; qui sap si potser t'inspires en les seves idees. No tinguis vergonya, el més important és practicar abans de defensar-lo davant del tribunal i aprendre! Les inscripcions estan obertes fins el mateix dimarts a les 12h a través d'aquest enllaç.
Us heu fixat mai en què el correu de La Llar acaba en “protonmail.com”? Proton Mail és una plataforma de serveis en línia que es preocupa per la seguretat i privacitat dels seus usuaris, a diferència d’altres empreses com Microsoft o Google . És per això que la triem com a mètode de comunicació amb vosaltres. A més, ens han ampliat l’emmagatzematge de 500MB a 1GB gratuïtament, gràcies Proton Mail!
L'Escola Vedruna Vilafranca s'ha convertit en el segon patrocinador de La Llar de La Recerca!
Durant el curs passat, hem ajudat a diversos grups d’ alumnes de 3r i 4t d’ESO en la iniciativa de “Projectats al futur”. En el marc d’aquesta activitat, l’alumnat participant desenvolupa projectes amb un impacte social positiu, generant un retorn del coneixement a la societat i el territori.
Gràcies al suport dels nostres patrocinadors, podem adquirir material per als diversos projectes que desenvolupen els socis i sòcies, així com cobrir les despeses generals de l'associació. Volem expressar el nostre agraïment a l'equip directiu i al professorat per la seva col·laboració. A més, animem a qualsevol persona interessada en col·laborar com a patrocinador o mecenes a posar-se en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari. Recordem també que podeu fer donacions al compte bancari ES25 2100 0033 1102 0155 8409.
Estem molt agraïts de poder anunciar que la Universitat Politècnica de Catalunya reconeixerà crèdits ECTS als estudiants que vinguin a fer de mentors a La Llar! Ens agradaria destacar que és una iniciativa en la qual hem estat treballant durant els darrers mesos i ens alegra que s'hagi fet realitat. Per això volem agrair específicament al Gabinet d'Innovació i Comunitat les gestions per a fer-ho possible, ja que són els acords com aquests que ajuden a que la nostra associació juvenil creixi.
Com ja hem dit, hi ha tres tipus de mentoria, que s'adapten a la disponibilitat de cadascú:
Presencial: Aquesta opció és la preferible, i consisteix a venir els dijous de 17.30 a 19.45h al nostre local, l'Espai Jove La Nau (c/Baltà de Cela, 45-47). Allà podràs ajudar i acompanyar els i les joves a elaborar ja sigui el seu Treball de Recerca o algun projecte de mitjana durada.
Telemàtica: Es tracta d'ajudar virtualment, a través de correus i/o videotrucades amb els i les joves. Aquesta modalitat pot ser la ideal si, malgrat tenir ganes de col·laborar amb nosaltres, vius a l'estranger, no tens disponibilitat els dijous o no pots venir a Vilafranca del Penedès.
Híbrida: D'aquesta manera podràs ajudar virtualment i també venir algun dijous, com per exemple 1 o 2 al mes. Ja hi ha alguns mentors que han triat aquesta opció, ja que viuen a Barcelona i no poden venir regularment. La mentoria híbrida pot ser molt útil per a Treballs de Recerca, en els quals es pot fer un seguiment telemàtic i complementar-lo amb sessions de resolució de dubtes presencials.
Si t'estàs pensant venir a fer de mentor/a, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu!
Coincidint amb l'inici del curs 2024-2025, ens omple d'orgull presentar el vídeo resum del que vam fer el curs que deixem enrere. Volem agrair a totes les persones sòcies, donants, patrocinadors, entitats i organismes el seu suport, en especial a la Fundació Pinnae. Esperem que us agradi, que ho trobeu interessant i, sobretot, que ens ajudeu a difondre i engrandir La Llar!
Ens alegra profundament poder anunciar que hem assolit la xifra de 300 seguidors al compte d'Instagram @lallardelarecerca!!! Aquesta fita era un repte per a La Llar i demostra els bons resultats de l’estratègia comunicativa que vam engegar fa gairebé un any. Per aquest motiu, volíem donar-vos les gràcies a tots i totes de vosaltres, que feu possible que la comunitat de La Llar de la Recerca segueixi creixent! Concretament, 300 gràcies!!! Esperem que els continguts divulgatius i notícies que anem penjant segueixin sent del vostre interès!
Una vegada més, el Parc Científic de Barcelona ens ha cedit material per a que puguem ampliar el nostre inventari! Aquests estris de laboratori donaran vida a molts projectes de caire químic o biològic, des de replicar l'experiment de Miller i Urey per a descobrir d'on va sorgir la vida fins a elaborar un producte capaç d'identificar les restes de sang en diversos teixits i superfícies.
Com sempre, estem molt agraïts al programa Ressò, i en especial, a la seva cap Mercè Gómez per tot el suport que hem rebut aquests cursos. Aquest tipus de col·laboracions ens ajuden a donar una segona vida al material que, malgrat no ser prou complet per als laboratoris més punters, segueix sent totalment útil i aprofitable. D'aquesta manera contribuïm a una ciència més sostenible i solidària.
Des de matrassos aforats, tubs d'assaig i tubs falcon fins a vasos de precipitats i pouets per a cultius cel·lulars; aquesta donació ens ajudarà a fer possible moltes iniciatives, fomentant la recerca, la curiositat i la divulgació. Us deixem amb el vídeo de l'"unboxing". Moltes gràcies!
Estem molt contents d'anunciar que la Universitat Rovira i Virgili (URV) reconeixerà fins a 3 crèdits ECTS als estudiants que vinguin a fer de mentors a La Llar! Volem remarcar que és una iniciativa en què hem estat treballant els últims mesos i celebrem que s'hagi convertit en una realitat. Per això volem agrair específicament a l'equip d'URV Solidària, encapçalat per Joan Fuster, les gestions que han permès signar el conveni específic que amplia el ja vigent des del passat 23 d'octubre.
Com potser ja sabeu, hi ha tres tipus de mentoria, que s'adapten a la disponibilitat de cadascú:
Presencial: Aquesta opció és la preferible, i consisteix a venir els dijous de 17.30 a 19.45h al nostre local, l'Espai Jove La Nau (c/Baltà de Cela, 45-47). Allà podràs ajudar i acompanyar els i les joves a elaborar ja sigui el seu Treball de Recerca o algun projecte de mitjana durada.
Telemàtica: Es tracta d'ajudar virtualment, a través de correus i/o videotrucades amb els i les joves. Aquesta modalitat pot ser la ideal si, malgrat tenir ganes de col·laborar amb nosaltres, vius a l'estranger, no tens disponibilitat els dijous o no pots venir a Vilafranca del Penedès.
Híbrida: D'aquesta manera podràs ajudar virtualment i també venir algun dijous, com per exemple 1 o 2 al mes. Ja hi ha alguns mentors que han triat aquesta opció, ja que viuen a Barcelona i no poden venir regularment. La mentoria híbrida pot ser molt útil per a Treballs de Recerca, en els quals es pot fer un seguiment telemàtic i complementar-lo amb sessions de resolució de dubtes presencials.
Si t'estàs pensant venir a fer de mentor/a, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu!
Demà, coincidint amb l'inici del curs universitari, La Llar recupera la trobada setmanal dels dijous, que un any més tindrà lloc els propers mesos a l'Espai Jove La Nau de 17.30 a 19.45h. De ben segur que ens esperen nous i il·lusionants reptes! Ens veiem a partir de demà per a fer-hi front plegats!
El passat divendres 28 de juny va tenir lloc el lliurament dels “II Premis comarcals de treballs de recerca de batxillerat de l’Alt Penedès”, coorganitzats per La Llar de la Recerca i el Servei d’Ensenyament del Consell Comarcal.
Durant l’acte, celebrat a la sala de plens del Consell Comarcal, el president de La Llar va presentar els objectius de la nostra entitat i la feina feta, a més d’encoratjar a tots els joves presents a seguir cultivant les seves vocacions científiques, tecnològiques, humanístiques, socials i artístiques. Ens agradaria remarcar que aquesta segona edició ha estat un èxit rotund i que els dos vocals del jurat designats per La Llar, així com la resta de persones que en formaven part, van tenir grans dificultats per a decidir els treballs vencedors d'entre els que presentaven els instituts de Gelida, el Foix (Santa Margarida i els Monjos), l’Alt Foix (Sant Martí Sarroca), Sant Sadurní d’Anoia, Alt Penedès (Vilafranca), Eugeni d’Ors (Vilafranca) Milà i Fontanals (Vilafranca), Institut Nou (Vilafranca) i de l’Escola Montagut (Vilafranca), el Col·legi Sant Josep (Sant Sadurní) i l’Escola Intermunicipal (Sant Sadurní).
Volem aprofitar per a felicitar als 26 participants, especialment als 6 guanyadors, a banda d’agrair al conseller comarcal d’Ensenyament Albert Tort la confiança en nosaltres. Podeu recuperar la nota de premsa del Consell Comarcal aquí. Segur que la propera edició tornarà a tenir treballs de nivell!
Avui és l'últim dijous de juny i, com a tal, és el darrer dia que La Llar obre en el seu horari habitual de curs. En els propers mesos, l'activitat serà més intermitent per tal que tothom pugui descansar, tot i que tornarem a obrir un dijous de juliol per a assessorar principalment a l'alumnat de Batxillerat que estigui realitzant la part pràctica del seu treball de recerca. Per a nosaltres, aquests mesos que deixem enrere han estat plens de canvis il·lusionants que valorem molt positivament. Ara toca descansar per tornar al setembre amb les piles carregades i donar a conèixer una iniciativa en què hem estat treballant darrerament... Mentrestant, us mantindrem informats a través dels canals habituals. Bon estiu!
El passat divendres 21 de juny a les 20h, al local social de La Llar a Torrelles de Foix (carrer de les Escoles, 1), vam tornar a gaudir d'un esdeveniment del Festival EVA. Enguany ha anat a càrrec de Quico Cadaval i ha portat per títol "Vacas, guerras y curas". Estem molt contents d'haver pogut acollir aquest festival per tercer any consecutiu, agraim a l'organització per haver-nos donat l'oportunitat un cop més i a Quico Cadaval per al monòleg tan divertit!
Moltes gràcies també a tots els assistents i als socis que vau venir a ajudar a prepara l'espai tan maco que tenim! Us deixem a continuació un recull de fotografies de l'acte.
El proper divendres 21 de juny a les 20h, al local social de La Llar a Torrelles de Foix (carrer de les Escoles, 1), tindrà lloc l'acte “Vacas, guerras y curas”, un anecdotari en forma de narració ambientada a Galícia a càrrec de Quico Cadaval i en el marc de la vintena edició del Festival EVA. Trobareu més informació de l'acte aquí. Us recordem que l'espectacle funciona amb el sistema de taquilla inversa.
El Roger Albarran, la Sara Espítia i el Roger Aranès, socis de La Llar, han format juntament amb un company de classe de l'Escola Montagut l'equip CanSat Montagut per participar a la fase territorial de la iniciativa CanSat que es va dur a terme a l'aeoport d'Alguaire. El projecte, que ha comptat amb el suport i patrocini de la nostra entitat, el considerem estratègic, no només per les habilitats que adquireixen els participants (presa de decisions, resolució de problemes i treball en grup, entre d'altres), sinó que requereix endinsar-se al món de l'electrònica i la programació de manera autònoma. Des d'aquí, volem felicitar-los efusivament. Us deixem amb un vídeo explicatiu.
Una setmana després, encara estem assaborint l'acte de dimarts passat... Moltes gràcies a Ramon López de Mántaras per la magnífica conferència "Un món canvIAnt. Transformacions socials de la IA". Volíem agrair també la participació de les persones que ens van fer arribar les seves inquietuds per que les contestés el ponent i la presència de tots els assistents, en especial a l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i al director general de la Fundació Pinnae, Joan Melero, pels seus parlaments, així com a la regidora de Joventut, Montse Arroyo, i al personal de La Nau per haver-nos ajudat a fer-ho possible. També a l'Escola Montagut pel seu suport econòmic i de difusió. Trobareu una mica de recull fotogràfic al nostre perfil d'Instagram (@lallardelarecerca). Igualment, podeu recuperar la notícia de Penedès Televisió aquí.
Veient la bona rebuda que ha tingut a tots els nivells, ja tenim ganes de l'acte de final de curs de l'any que ve!
Recordeu que aquest dimarts a les 19h tindrà lloc l'acte final de curs de la nostra entitat, durant el qual l'expert mundial en IA Ramon López de Mántaras impartirà una conferència interactiva que porta per nom "Un món canvIAnt. Transformacions socials de la IA". Encara sou a temps de fer-nos arribar les vostres preguntes a través del formulari que trobareu a la pàgina d'inici. Ens veiem demà passat a l'Espai Jove La Nau!
Ahir a la tarda va tenir lloc a la delegació principal de La Llar de la Recerca a Vilafranca, ubicada a l'Espai Jove La Nau, la roda de premsa de valoració del primer curs de funcionament regular de la nostra entitat en aquesta localitat, a càrrec del president Gerard Ferret Colomer, la secretària Alba Cartró Peris i la regidora de Joventut Montse Arroyo.
Després de repassar els nostres objectius i trajectòria com a entitat, es va exposar la feina feta per l'associació el darrer any, que ha crescut en nombre de socis i suports institucionals a la vegada que s'ha consolidat com un espai de mentoria de joves amb inquietuds i ganes d'explotar-les. Això s'ha traduït en un augment del total de projectes que s'han acompanyat i en la seva qualitat, fet que valorem molt positivament. Ferret i Cartró també van aprofitar per a anunciar que el proper 7 de maig a les 19h tindrà lloc a l'Espai Jove La Nau l'acte de final de curs, amb una conferència a càrrec de Ramon López de Mántaras. Podeu recuperar la nota de premsa de l'Ajuntament de Vilafranca i la notícia de Penedès Televisió.
Per anar escalfant motors de cara a l'acte de final de curs que tindrà lloc el proper dimarts 7 de maig a les 19h a l'Espai Jove La Nau, que comptarà amb una conferència a càrrec de l'expert mundial en IA Ramon López de Mántaras, des de fa uns dies estem penjant al nostre perfil d'Instagram (@lallardelarecerca) un seguit de càpsules informatives relacionades amb la intel·ligència artificial. Estigueu atents i atentes perquè no se us en passi cap! En qualsevol cas, les podeu recuperar totes al recull d'històries destacades "Un món canvIAnt. Transformacions socials de la IA".
Us deixem amb aquesta invitació del ponent en què us convida a assistir a l'esdeveniment!
Recordeu que aquest dissabte a les 11.50h tindrà lloc a l'Espai Jove La Nau, en el marc del Catalunya Summit, la ponència "La Llar de la Recerca. Ciència, tecnologia i divulgació per als joves del Penedès", a càrrec del president i la secretària de la nostra entitat, Gerard Ferret Colomer i Alba Cartró Peris. L'entrada serà gratuïta durant tot el dia per a les persones sòcies de La Llar. Podeu consultar el programa sencer aquí.
Des de La Llar de la Recerca us convidem a descobrir les transformacions socials provocades per la intel·ligència artificial amb Ramon López de Mántaras, professor emèrit del CSIC, pioner de la IA a l'Estat espanyol i un dels grans experts de la matèria a escala mundial. La conferència, que porta per títol "Un mon canvIAnt. Transformacions socials de la IA", s'emmarca dins de l'acte de final de curs de la nostra entitat, que tindrà lloc el proper dimarts 7 de maig a les 19h a l'Espai Jove La Nau.
Algunes de les preguntes a les quals ens agradaria intentar donar resposta són saber com està la IA redefinint el concepte d’art, transformant l’educació o repercutint en el món laboral, a la vegada que ens agradaria aventurar-nos en alguns dels reptes que planteja als humans, especialment als joves. A més, us oferim la possibilitat de plantejar els vostres dubtes al ponent a través d'aquest enllaç per tal que siguin contestades per López de Mántaras juntament amb les anteriors i moltes més.
Esperem que us animeu a venir!!!
L'organització del Catalunya Summit, un esdeveniment anual organitzat a Vilafranca del Penedès sobre emprenedoria, innovació i esperit empresarial per Tàndem en col·laboració amb l'Ajuntament d'aquesta localitat, ha proposat a La Llar de la Recerca dur a terme una ponència per tal d'exposar el procés de creació, consolidació i creixement de l'entitat. La presentació tindrà lloc el proper dissabte 26 d'abril a les 11.50 h al Track 1 (innovació) de l'Espai Jove La Nau. Anirà a càrrec de Gerard Ferret Colomer i Alba Cartró Peris, president i secretària de la nostra entitat, i porta per títol "La Llar de la Recerca. Ciència, tecnologia i divulgació per als joves del Penedès". Les persones sòcies de La Llar tindran entrada gratuïta durant tot el dia.
Des d'aquí, volem agrair aquesta proposta per l'oportunitat que suposa d'acostar el nostre projecte i els objectius assolits fins ara a un públic tan adequat com el del Catalunya Summit. Moltes gràcies i ens veiem el dissabte 26!
El proper dissabte 13 d'abril a les 11 h et convidem a venir a gaudir d'una experiència divertida i saborosa de la mà de Noelia Mejia Rios. En aquest taller, aprendrem sobre les begudes fermentades en general, la kombutxa i el kefir d’aigua i com alimentar i cuidar el teu SCOBY. També tastarem 2 tipus de kombutxa i 2 tipus de kefir d’aigua. Al final del taller podràs decidir quin SCOBY vols emportar-te a casa per començar a experimentar!
El taller té un cost de 5€/persona i us podeu inscriure a través d'un formulari que trobareu a l'enllaç de la bio d'Instagram. Convé portar: pot de vidre de 500 mL aproximadament, ampolla petita de 200 mL de vidre o plàstic, llibreta i bolígraf. Quines ganes!
Aquest dissabte 23 de març a les 11h organitzem un nou acte de la mà de l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB), sota el títol “Des del TREC fins al 1er article. Epigenètica de la resposta al liti en el trastorn bipolar”. La Marina Zafrilla, estudiant de Castellet i la Gornal que està desenvolupant la seva tesi en el camp de les Neurociències, ens parlarà de quins gens s’expressen o s’inhibeixen en els tractaments amb liti davant del trastorn bipolar. Us hi esperem!!
Un any més, torna el premi comarcal de treballs de recerca de Batxillerat de la comarca Alt Penedès, coimpulsat per l'Associació Juvenil La Llar de La Recerca i el Consell Comarcal! Al certamen, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, hi poden participar els alumnes de 2n de Batxillerat empadronats a la comarca i escolaritzats als centres educatius de l’Alt Penedès que hagin realitzat el treball de recerca corresponent al curs acadèmic 2023-2024. El termini està obert des del 26 de febrer fins al 12 d'abril, ambdós inclosos. Cada centre pot presentar un treball per modalitat (científica, tecnològica, social, humanística i artística), que competeixen per un premi de fins a 600€. La presentació dels treballs l’han de fer els centres de manera telemàtica a través d’aquest enllaç (apartat “Premi Treball de Recerca”). La nostra entitat ha designat a un membre de la Junta Directiva i un altre del Consell Associatiu perquè exerceixin de vocals amb veu i vot del jurat, tal i com contemplen les bases. Sort a tots els estudiants de la comarca!
L’Escola Montagut s’ha convertit en el primer patrocinador de La Llar de La Recerca! Gràcies als nostres patrocinadors, podem comprar material per als diferents projecte que duen a terme els socis i sòcies, així com cobrir les despeses generals de l’associació. Des d'aquí, volem agrair la bona voluntat de l'equip directiu i professorat per a col·laborar amb nosaltres. Igualment, animem a qui vulgui contribuir com a patrocinador o mecenes que contacti amb nosaltres a través d'aquest formulari! També us recordem que podeu fer les vostres donacions al compte bancari ES25 2100 0033 1102 0155 8409.
Recordeu que demà a les 11h tindrà lloc l'acte "El càncer com a procés evolutiu en miniatura". Si encara us esteu rumiant de venir, no hi penseu més i animeu-vos: ens veiem demà al matí a La Nau!
El proper dissabte 2 de març a les 11h organitzem un nou acte de la mà de l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB), sota el títol “El càncer com a procés evolutiu en miniatura”. El taller anirà a càrrec de l'estudiant de doctorat Francesc Estrany, que pretén presentar aquesta malaltia com un esglaó més en la cadena evolutiva. Esperem comptar amb la vostra presència!
La Fundació Pinnae, amb qui vam signar un conveni de col·laboració al setembre després que La Llar de la Recerca resultés un dels projectes escollits a la 5a convocatòria de projectes "Impuls al territori", ha penjat avui a les seves xarxes socials una publicació explicant quins són els objectius de la nostra entitat. Volíem aprofitar novament per agrair el suport que la Fundació Pinnae ens ha brindat fins ara per a afavorir la consolidació de La Llar a Vilafranca. Us deixem la notícia en aquest enllaç.
Estem satisfets de poder anunciar que avui acabem la roda de contactes iniciada unes setmanes enrere amb els centres d'ensenyament secundari de la capital de l'Alt Pendès. Això vol dir que aquest dies ens hem reunit amb professors i/o membres dels equips directius de l'Escola Montagut, l'IES Eugeni d'Ors, l'IES Alt Penedès, l'Institut Nou, Manyanet Vilafranca i Vedruna Vilafranca, unes trobades on hem exposat què és i com funciona la Llar de la Recerca, a més de respondre els dubtes i preguntes dels docents. També hem dut a terme tallers per a donar a conèixer l'entitat amb els cursos de 1r de Batxillerat de l'IES Eugeni d'Ors i de l'IES Alt Penedès i 4t d'ESO de l'Escola Montagut. Des de la Llar volem acollir la bona rebuda que hem tingut i els comentaris positius rebuts per part d'alumnes i professors. Esperem veure'ns aviat els dijous!
Des de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca volem desitjar a tothom un bon 2024! Per a nosaltres, l'any que deixem enrere ha estat inoblidable: hem aterrat a Vilafranca, hem crescut en xifres, hem establert noves col·laboracions... Però sobretot hem vist als nostres socis i sòcies tirar endavant els seus projectes i iniciatives. Ens retrobem demà per a continuar fent de La Llar un espai únic!
Demà, coincidint amb el darrer dijous del 2023, serà també l'últim abans de la tornada de vacances. Esperem que aprofiteu aquests dies per a descansar i ens retrobem al gener amb les piles carregades per a seguir avançant en els diversos projectes!
El passat divendres el Parc Científic de Barcelona va cedir 20 micropipetes de precisió al laboratori de la Llar. Volem agrair la col·laboració de la cap del programa Ressò, Mercè Gómez, per facilitar el contacte entre les dues entitats. Gràcies per recolzar la iniciativa i ajudar a que tinguem la recerca una mica més a prop. Seguim!
Recordeu que aquest dissabte 18 de novembre a les 12h tindrà lloc l'acte "De la ciència al carrer". Animeu-vos a venir, que segur que serà d'allò més entretingut i enriquidor!
El proper dissabte 18 de novembre a les 12h organitzem un nou acte de la mà de l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB), sota el títol “De la ciència al carrer”. El taller anirà a càrrec dels estudiants de doctorat Carlos Batlle i Pau Marín, que ens han promès molta diversió i aprenentatge. Esperem comptar amb la vostra presència!
La jornada de portes obertes que vam organitzar ahir al matí van ser un èxit rotund! Volíem donar les gràcies a totes les persones que vau venir i per l'interès que vau mostrar; entre tots i totes segur que seguirem fent créixer La Llar! Per qui no pogués venir o es quedés amb ganes de més, us deixem l'enllaç al vídeo que hem publicat al nostre perfil d'Instragram on en podeu veure un tast.
El programa matinal de Ràdio Vilafranca, Penedès en Xarxa, va obrir ahir els seus micròfons al president i a la secretària de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca, Gerard Ferret Colomer i Alba Cartró Peris, per tal de donar a conèixer als oients els objectius de l'entitat i informar de l'obertura de la delegació principal a l'Espai Jove La Nau, així com els horaris de la trobada setmanal (els dijous de 17.30h a 19.30h). L'entrevista va anar a càrrec de la periodista Sílvia Delgado, i des de La Llar volem agrair l'oportunitat que se'ns va brindar per a seguir promocionant-nos i explicar a la ciutadania quins són els fins que perseguim com a associació. Podeu recuperar l'entrevista aquí (a partir del minut 29). Aprofitem per a invitar novament a tothom que hi estigui interessat a venir a la jornada de portes obertes de demà dissabte de 12h a 14h.
Ahir a la tarda va tenir lloc a la nova delegació principal de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca a Vilafranca, ubicada a l'Espai Jove La Nau (carrer de Baltà de Cela, 45-47), la roda de premsa de presentació de la nostra entitat a la capital de l'Alt Penedès, a càrrec del president Gerard Ferret Colomer, la secretària Alba Cartró Peris i la regidora de Joventut Montse Arroyo. Hi van assistir mitjans de comunicació locals i comarcals que han publicat una notícia al respecte, a més de tècnics de l'Ajuntament de Vilafranca, que ha emès una nota de premsa i ha elaborat una publicació d'Instagram al respecte. Us deixem els enllaços a continuació: Penedès Televisió, El 3 de vuit, El Cargol i La Ciutat. Recordem que la jornada de portes obertes tindrà lloc aquest dissabte 21 d'octubre de 12h a 14h. Convidem a les potencials persones sòcies i les seves famílies a venir-hi!
El proper dissabte 28 d'octubre a les 12h tindrà lloc el primer acte organitzat en virtut de l'acord amb l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB), sota el títol “La ciència al costat de casa, fer i entendre la recerca en salut mental”. La conferència anirà a càrrec de les estudiants de doctorat Alícia Colomer Salvans i Clara Serra Arumí, ambdues investigadores adscrites a l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu. Esperem comptar amb la vostra presència!
Aquest matí el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Dr. Josep Pallarès Marzal, i el president de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca, Gerard Ferret Colomer, s'han emplaçat telemàticament per a signar un conveni de col·laboració entre les dues organitzacions que ha de permetre potenciar la vessant universitària de l'entitat en els propers mesos mitjançant accions conjuntes. Des de La Llar celebrem que s'hagi firmat aquest acord que, de ben segur, beneficiarà a ambdues parts.
Avui a les 11h s'ha celebrat a l'auditori del Fòrum Berger l'acte de lliurament dels ajuts als projectes seleccionats a la 5a convocatòria d'"Impuls al territori" organitzada per la Fundació Pinnae, entre ells "Recerca juvenil 3.0", presentat per La Llar. El president de l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca, Gerard Ferret Colomer, ha estat l'encarregat de signar el conveni de col·laboració i qui ha rebut de mans del Sr. Martí Solé, president de la Fundació Pinnae, i la Sra. Lluïsa Nicolau, directora de Serveis Territorials de Drets Socials, un diploma acreditatiu.
El proper dijous 21 de setembre La Llar de la Recerca obre una nova etapa i s’instal·la a l’Espai Jove La Nau gràcies al suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, que cedeix una part de l’equipament del carrer Baltà de Cela, 45-47. Ens il·lusiona molt l'oportunitat de tenir la delegació principal a partir d'ara a la capital altpenedesenca, ja que de ben segur que serà molt enriquidor per a la nostra entitat i per a la vila! Volem agrair al consistori vilafranquí (a més del torrellenc per tot el suport que ens ha donat fins ara) les facilitats en les gestions. La roda de premsa de presentació pública de les noves instal·lacions tindrà lloc el dilluns 16 d'octubre, mentre que la jornada de portes obertes queda fixada pel dissabte 21 d'octubre.
Demà torna la trobada setmanal dels dijous a La Llar, donant inici a un nou curs il·lusionant i ple de reptes. L'horari és el mateix que el curs passat: de 17.30 a 19.30h. Ens veiem dijous!
L'Associació Juvenil La Llar de la Recerca ha arribat a un acord amb l'Escola de Doctorands de la Universitat de Barcelona (UB) per tal de fomentar que estudiants d'aquest centre que estan realitzant la tesi organitzin a les instal·lacions de l'entitat actes divulgatius, com ara tallers, conferències, ponències, debats i col·loquis. Ja estem començant a treballar per a lligar el primer tan aviat com puguem!
La Fundació Pinnae ha fet pública avui la resolució dels projectes seleccionats a la 5a convocatòria d'"Impuls pel territori", entre els quals hi ha "Recerca juvenil 3.0", presentat per La Llar de la Recerca amb l'objectiu de consolidar i potenciar l'entitat. Des d'aquí volem donar les gràcies a la Fundació Pinnae per la seva confiança i manifestar que estem immensament satisfets i satisfetes per la feina feta fins ara, a la qual esperem donar més volada gràcies al suport econòmic i logístic que ens garanteix el premi. La signatura dels convenis tindrà lloc el dimecres 20 de setembre a l'auditori del Fòrum Berger. Gràcies novament a tothom qui ho ha fet possible! Més informació aquí.
Avui és l'últim dijous de juny i, com a tal, és el darrer dia que La Llar obre en el seu horari habitual de curs. En els propers mesos, l'activitat serà més intermitent per tal que tothom tingui el merescut descans i ens puguem retrobar novament de manera regular al setembre amb les piles carregades. De tota manera, us mantindrem informats a través dels canals habituals. Bon estiu!
Demà a la tarda, a les 19.30h, La Llar de la Recerca acull al seu local social (carrer de les Escoles, 1) l'acte "De Vic al Mato Grosso, vivències d’un osonenc entre els panarà, els mỹky, els manoki i els xikrín”, a càrrec de Bernat Bardagil i en el marc de la dinovena edició del Festival EVA. Trobareu més informació de l’acte aquí. Us recordem que l'espectacle funciona amb el sistema de taquilla inversa.
Ahir divendres 5 de maig es van entregar al saló de plens del Consell Comarcal els premis als treballs de recerca de Batxillerat de la comarca, dotats amb 600€ i dels quals l'Associació Juvenil La Llar de la Recerca és coimpulsora. El jurat, entre ells els dos membres designats per La Llar, va destacar la dificultat a l'hora d'escollir els 5 guanyadors (un per categoria i modalitat de Batxillerat: artístic, científic, humanístic, social i tecnològic) atesa l'elevada qualitat i originalitat dels projectes presentats. Al principi de l'acte es va projectar un vídeo amb el recull de les presentacions que els participants van filmar quan van presentar els treballs a concurs. Enguany, hi ha hagut 20 candidats i candidates, estudiants de l’Escola Intermunicipal i el Col·legi Sant Josep de Sant Sadurní d’Anoia, l’Escola Montagut, l’Institut Eugeni d’Ors, l’Institut Nou i l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, i l’Institut el Foix de Santa Margarida i els Monjos. Cada alumne va rebre un diploma acreditatiu entregat de mans dels membres del jurat. Enhorabona als premiats i a tots els participants!
L’Associació Juvenil La Llar de la Recerca, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha impulsat la convocatòria dels primers premis comarcals de treballs de recerca de Batxillerat a la comarca de l’Alt Penedès. El termini està obert des d’avui fins al 31 de març, ambdós inclosos. Cada centre pot presentar un treball per modalitat (científica, tecnològica, social, humanística i artística), que competeixen per un premi de fins a 600€. La presentació dels treballs l’han de fer els centres de manera telemàtica a través d’aquest enllaç (apartat “Premi Treball de Recerca”). La nostra entitat ha designat a un membre de la Junta Directiva i un altre del Consell Associatiu perquè exerceixin de vocals amb veu i vot del jurat, tal i com contemplen les bases. Sort a tots els estudiants de la comarca!
La junta directiva de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), una associació de caire federatiu que compta amb el suport directe de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), va acordar en la seva reunió celebrada ahir acceptar l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca com a entitat membre. Des de La Llar celebrem la notícia i esperem establir una fructífera col·laboració. Podeu consultar la nostra fitxa aquí.
Demà dissabte, des de les 11.30 fins les 14.30h, organitzem un simulacre de presentacions dels treballs de recerca de tots aquells estudiants que estan cursant 2n de Batxillerat. La inscripció és gratuïta i oberta a tothom qui vulgui participar. Només cal omplir aquest formulari. Encara que no presenteu, també podeu venir d’oients com a públic. Fins demà!
L’Associació Juvenil La Llar de la Recerca s’ha donat d’alta com a agent cultural al programa Penedès Cultura, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport de la Diputació de Barcelona. El programa està pensat per a impulsar en xarxa les activitats organitzades per entitats, empreses i institucions del territori.
L’Associació Juvenil La Llar de la Recerca participa a la Fira UPF Solidària, organitzada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que es va inaugurar ahir a Barcelona, pensada per a visibilitzar la tasca d’entitats sense ànim de lucre amb un impacte positiu al territori. Podeu consultar el nostre estand virtual aquí.
Marta Sans López, sòcia de l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca, ha estat premiada per la Facultat de Medicina i Ciències de la salut de la Universitat de Barcelona (UB) pel seu treball “La música al son: l’eficàcia de la música per ajudar-nos a dormir”. A partir de la pregunta recurrent sobre els efectes positius o negatius d'adormir-se escoltant música o la ràdio, l’estudi, que comptava amb el suport de La Llar de la Recerca, va reflectir de forma empírica, mitjançant encefalogrames, com reacciona el cervell durant les diferents fases del son en funció del brunzit al qual és sotmès. Enhorabona, Marta!
Per a celebrar la festa major de Torrelles de Foix demà La Llar organitza un acte doble! A les 18.30h, Nil Coral Mallofré i Moviment Sísmic ens oferiran el seu espectacle “Smile Religion”, consistent amb un solo-performance de dansa contemporània i neoclàssica amb intervals de text d’autoria pròpia. I a les 19.30h, el grup juvenil penedesenc “A pressió!” ens obsequiarà amb un dels seus concerts. S’ha habilitat un servei de barra on es podran adquirir gots promocionals de La Llar.
Demà a la tarda, a les 19.30h, La Llar de la Recerca acull al seu local social (carrer de les Escoles, 1) l’espectacle “Ets una bèstia, Viskovitz”, a càrrec de Juanan Rodríguez i en el marc de la divuitena edició del Festival EVA. Trobareu més informació de l’acte aquí. Us recordem que l'espectacle funciona amb el sistema de taquilla inversa.
L’Associació Juvenil La Llar de la Recerca i l’Ajuntament de Torrelles de Foix han acordat ampliar el present conveni de col·laboració. El punt més destacat del renovat acord és l’ampliació de l’espai cedit a l’entitat, que guanya dues habitacions contigües. Volem agrair a l’Ajuntament les facilitats durant la negociació.
Amb el suport de l’empresa torrellenca Làctics Foix, que ens cedeix l’adob provinent de les seves vaques, l’hort de La Llar ja va prenent forma. Esperem que ben aviat pugui donar els primers fruits i puguem gaudir de productes de km 0!
La presidenta d’aquesta entitat, Anna Santamaria Balaguer, ha estat una de les guanyadores del Premi de Recerca Jove de l’edició 2021 pel seu treball “CRISPR-CAS9. Les noves tisores moleculars”. Desenvolupat amb el suport de La Llar de la Recerca, l’estudi de l’Anna tenia com a objectiu inicial entendre com funciona la tècnica CRISPR per poder experimentar posteriorment amb un kit d’inici al disseny genètic i tractar d’insertar un gen de medusa, en concret la “green fluorescent protein” (GFP), dins d’un bacteri amb la finalitat que quan aquesta s’il·luminés amb llum ultraviolada la bactèria brillés amb color verd. Enhorabona, Anna!
Finalment, demà a les 18h es presenta en un acte que comptarà amb tots els socis actuals i amb representants de l’Ajuntament de Torrelles de Foix la missió de l’entitat i les principals línies d’actuació durant el proper any. Hi ha previstos parlaments per part de la Junta Directiva i de l’Ajuntament. Durant l’esdeveniment es presentarà la campanya “Apadrina un tub d’assaig”, amb la idea que els assistents, per un preu simbòlic, puguin introduir un missatge en un tub d’assaig que es penjarà a les branques de l’olivera del jardí que es plantarà abans d’acabar. Abans de finalitzar, hi haurà un petit refrigeri a l’exterior. Esteu tots i totes convidats a venir al nostre local social (carrer de les Escoles, 1)!
Aquesta nit, en motiu d’aquest fenomen astronòmic formidable, us convidem a venir a La Llar per assistir a una vetlla d’estels. El sopar és gratuït pels socis i un acompanyant. Comptarem amb explicacions d’una llicenciada amb Biologia i podrem observar la pluja estelar amb el telescopi.
Avui es constitueix oficialment l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca, un projecte que els socis fundadors afrontem amb il·lusió i optimisme. Podeu consultar els nostres estatuts, inscrits al Registre d’associacions de Barcelona, a l’apartat Òrgans de govern. Igualment, podeu veure la nostra fitxa de la guia d’entitats aquí.
Avui es constitueix oficialment l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca, un projecte que els socis fundadors afrontem amb il·lusió i optimisme. Podeu consultar els nostres estatuts, inscrits al Registre d’associacions de Barcelona, a l’apartat Òrgans de govern. Igualment, podeu veure la nostra fitxa de la guia d’entitats aquí.